Zoeken in deze blog

Blogarchief

zaterdag 4 februari 2006

Techniek

Da Vinci operatierobot Dat ze steeds verder zijn in medische technieken dat wist ik wel. Mijn nier is bijvoorbeeld via een laparoscopische operatie weggehaald. Ze maken de nier los via een kijkoperatie en halen de nier dan met de hand door een 10cm snee boven het schaambeen weg. Minimale schade aan het lichaam en na 4 dagen naar huis. Maar gisteren krabte ik toch even op mijn hoofd toen ik op de site kwam van het Children's Hospital Boston (kinderziekenhuis in Amerika). Daar was een nier operatie te zien van een kind van 10 jaar die ook laparoscopisch gedaan werd, alleen zat de chirurg 2 meter naast de patient achter een Da Vinci operatierobot. Het kind kon de volgende dag alweer naar huis!


Da Vinci operatierobotDe operatierobot maakt het mogelijk kijkoperaties met uiterste precisie te verrichten.Door een driedimensionaal beeld en instrumenten die de bewegingen van de hand van de chirurg exact volgen, combineert het Da Vinci-systeem de voordelen van open chirurgie met die van de minimaal invasieve heelkunde. Met deze robot zullen chirurgen in de toekomst grote ingrepen kunnen verrichten als vervanging van een lichaamsslagader, verwijdering van maag en endeldarm of uithalen van de nier ten behoeve van transplantatie, aldus een stukje uit het jaarverslag op de site van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Dit ziekenhuis was overigens al in 2003 de eerste in Europa met een Da Vinci. Ook operaties op afstand zijn dus zo mogelijk. De eerste operatie met het Da Vinci-systeem op grote afstand vond plaats tussen Straatsburg en New York.

2 opmerkingen:

Rudi Wissink zei

"Het kind kon de volgende dag alweer naar huis!"
Achteraf was dat natuurlijk het mooiste geweest...
Maar weten we meteen waar het in de toekomst naartoe gaat. Prettig voor toekomstige donoren en patiƫnten.

Michel zei

Bekijk het filmpje zou ik zeggen, duurt ongeveer een uur :) Het was een obstructie in de nier die hersteld is. Kinderen die langer als twee dagen moeten blijven met dit soort operaties houden ze alleen omdat ze te ver weg wonen van het ziekenhuis. Alleen met een transplantatie zul je niet zo snel weg zijn..thuis uitzieken was het toch Rudi? ;-)